esmaspäev, 22. detsember 2008

Ideaalne töö ja teenistus

IS 041-80 6796



Ideaalne töö peab olema kindlasti selline, mis inimesele rahuldust pakub. Võib olla isegi nii, et saaks öelda: Töö on minu puhkus. Ideaalne töö ei tohi olla kahjulik inimkonnale, mõttetu võib olla, kuivõrd kogu elu on mõttetu.

Kuna mina tunnen huvi looduse, eriti aga lindude vastu, oleks minu ideaalseks tööks ornitoloogia. See teadusharu ei too rahvamajandusele mingit kasu, seega on teenistus selle eest väike. Mulle meeldib suhelda inimestega, eriti aga jälgida nooremaid, nende arengut, neid õpetada... Nii võiksin töötada ka alal, mida nimetatakse pedagoogikaks. See oleks inimestele kasulik ala.

Täieliku rahulduse saan siis, kui mul õnnestub töötada tegevalt nii õpetajana kui ka ornitoloogia vallas.

Töötamine raha pärast on nõmedus, kuna sellest tulenev moraalne laostumine on palju suurem sellest rahast, mida rohkem saadakse. Raha ja rikkus ei korva rahuldamatust. Kui inimesele tõesti meeldib selline töökoht, kus hästi makstakse, siis on ta lihtsalt õnneseen.

800127

4 kommentaari:

propsis ütles ...

See on tabav, kergete budistlik-njuueidžlike sugemetega deklaratsioon. Üdini mõttetuid töid on samas leida kaunis napilt. Võibolla üheks selliseks on reklaamindus, kui tuleks kiiresti midagi nimetada. Samas, zooloogistki on sageli kasu, kuna tema tegevus võib tulevikus saada aluseks mõne liigi kaitsmisel. Pealegi, inimkonna teadmistepagasi laiendamine on minu meelest ka juba iseenesest väärtuslik ettevõtmine, olgugi vahetu kasulikkus "rahvamajandusele" ei pruugi kohe hoomatav olla. Olen ka päri, et vaid raha pärast, hambad ristis ja tülpinud pilgul töötamine on nõmedus, enesevägistamine, mis võib peagi hakata ka füüsilist ja vaimset tervist kahjustama. Kui ikka töös ühtegi nauditavat aspekti ei leidu, tuleks küll uus amet vaadata.

propsis ütles ...

Mis aga puutub elu mõttetusse, siis oleks huvitav kuulda, kas autor ka 28 aastat hiljem sama seisukohta evib. ;)

webxan ütles ...

29 aastat hiljem, kui terane olla. Eks kõik olene ikka taas sellest, millisest otsast vaadata.

Üldiselt on elu muidugi mõttetu. Samas, kui see elu juba kord olemas on, tundub veelgi mõttetum selle mõttekuse üle arutleda.

kass27 ütles ...

Deklaratsioon on selle mõttekäänu jaoks päris tabav nimetus. Seda lugedes heiastub üks pilt kooliajast, vist kuuendast või seitsmendast klassist, kui (ei-mäleta-mis-aine)õpetaja püüdis meile seletada, mis on kommunism.