kolmapäev, 17. detsember 2008

Härra Schulz (XV)

Hafman on vahepeal avaldanud artikli, mis trükiti ära keskajalehes. Seal seletab ta, et mingit epideemiaohtu pole ja et mõrvarid on tabatud ning vahistatud. Motiive uuritakse. Istute numbritoas ja lasete Hugol endale artiklit ette lugeda. Et ta ei hakkaks asjatult pärima. Aga artikkel on lühike ja poiss alustab kohe selle lõppedes küsimisi. Püüate talle valetada, et ei tea veel midagi, aga seda ta ei usu. Seekord on telefon teile päästjaks:

Ma kuulen... Juba? ... Tulen kohe. Kus ta praegu on? ... Tervitage härra Schulzi minu poolt.

Tegite pagana õigesti, et ei hakanud pikemalt seletama, vaid küsisite — kus ta on? Teile helistati autost, mis on koos Schulziga teel lossi juurde. Peate kiirustama, sest tahate oma silmaga näha, kuidas direktor lossis käitub. Poiss nurub end kaasa ja teil ei ole aega teda vastupidises veenma hakata. Pealegi olete talle ju võlgu — sidepidamise eest.

Kuigi jõuate Olde ja Schulziga samaaegselt kohale, peate pettuma. Te ei näe seda, mida lootsite. Schulz on end juba "laadida" jõudnud ning priske tervise juures. Simuleeris vist, mõtlete.

Tervist, härrased! Härra Schulz, kuidas te end tunnete?

— Tänan, pole viga.

— Kolm kilomeetrit enne linnapiiri hakkas direktor minuga elavalt vestlema, ehkki enne seda oli pooleldi vaata et teadvuseta olekus, kostab Olde.

Palute Hugol auto juurde jääda ja lähete meestega lossi.

Mul on teile paar küsimust, härra Schulz.

— Kas jõudsite lõplikule otsusele?

Kuigi kavatsesite temalt hoopis tolle puudutud nädala kohta küsida, peate leppima olukorraga: Kui nii võtta, siis... jah. Samas läbib teid külmavärin.

— Aga ma nüüd ei tea, mis saab härra Oldest.

— Minu pärast ei peaks te küll muretsema. Loomulikult olen ka mina teiega! - Paistab, et Ramson on teda vastavas liinis koolitanud.

— Siis oodake mind minu kabinetis. See on seal, viitab ta umbmääraselt direktori ruumi suunas.

Lähete koos Oldega tema kabinetti ja jääte ootama, julgemata siin sellest direktori nädalast rääkida. Ja vaevalt et Oldse sellest midagi oleks järeldanud. Möödub pool tundi. Muutute rahutuks. Sama on märgata ka Olde juures. Laual on telefon. Helistate autosse:
Hugo! Oled sa ootamisest juba tüdinud? Kas saadan sulle auto järgi?... Meil võib veel aega minna.

Vaikus. Ei mingit vastust. Aimate halba. Jätate Olde kabinetti istuma ja tormate õue. Poissi pole kusagil.

3 kommentaari:

propsis ütles ...

Näikse seega, et just tolles trööstitus linnas paikneb salapärane "aku", mis kurja käsilasi "laeb"... Aga kellele küll vaene Hugo ette jäi? Või suundus poiss hoopis omal algatusel juurdlusele kaasa aitama?

propsis ütles ...

Tõsist kiitust väärib jätkuvalt webxani usinus stiilsete ajastu-omaste illustratsioonide väljaotsimisel!

kass27 ütles ...

Natuke on jälle põnevust tekitatud ;)