kolmapäev, 24. detsember 2008

Ajalehtedest

IS 048-80 6807 v/k 6 — 800206



Kuna häälekandjad kannavad endas põhiliselt informatsiooni poliitiliste ja spordisündmuste kohta ja kuna need valdkonnad kumbki minu huvisid ei köida, tuleks mitte raisata raha ja aega nendele.

Tõsi, esineb harvaid häid artikleid. Et need artiklid läbi lugeda või alles jätta, tuleks osta ainult vastavad häälekandjate numbrid ja teha vajalikke väljalõikeid. Poliitilisi uudiseid on võimalik kuulata ka raadio ja teleri vahendusel, samuti sporti.

Kasutatud ajalehed (väljalõigetega) tuleks hoida vanapaberi tarvis — ühe aasta lehed kaaluvad pea terve koolilapse vanapaberinormi!

Mittevajalikke paberiesemeid mitte ära põletada, vaid pakkida antikvariaadile, siis vanapaberisse. Kuigi energia ei teki ega kao (sama aine kohta), kaob paber ometi meie jaoks. Kadu oleks väiksem, kui me kõik paberid viiksime vanapaberisse.

5 kommentaari:

kass27 ütles ...

Pioneeri raport :)

propsis ütles ...

Igati eeskujulik pioneer tõesti, kui vaid välja arvata laiduväärne ükskõiksus poliitika suhtes. :(

webxan ütles ...

Mulle ei meeldi põlgliku tooniga kommentaarid pioneeride pihta, eriti kui üks kommenteerijaist peaks suurepäraselt mäletama, et teatud ajal muid eluvorme ei eksisteerinudki.

Tõsi, võib olla mõnes pisemas külakolkas ei pööratud sellele sedavõrd suurt tähelepanu, kuid veel ka siis, kui ma ise esimesi aastaid tööl olin, oli meie koolis kombeks, et 100% õpilastest on pioneerid. See oli lihtsalt oktoobrilapse järgmine samm enne kom.nooreks olemist. Aga see on hoopis omaette teema.

Käesoleval puhul pole mitte üks tonks laiduväärne see, kui inimene poliitika vastu huvi ei tunne, küll aga see, kui siin toodud sissekandes ei nähta loodushoidu ja võitlust mõttetu pahna vastu.

propsis ütles ...

Minu saatuslik puue näib olema see, et kipun kasutama meta-irooniat, millest pahatihti aru ei saada. Laiduväärne ükskõiksus poliitika suhtes oli mõeldud tähistama toonast ametlikku hoiakut. Tegelikult olen kaugel sellest, et vastavat omadust noorautori või webxani juures pahaks panna. Nagu ka tema pioneeriorganisatsiooni kuulumist, mis evis ideoloogilise ajuloputuse kõrval kahtlemata mitmeid arendavaid külgi.

Loodushoiu tähtsuse toonitamine tundus nii elementaarne, et seda ma tõesti ei hakanud mainima. Teisalt, tolle aja kontekstis väärib see siiski nähtavasti esiletõstmist, kuna olümpia-aastal polnud "roheline mõtlemine" N. Liidus ju veel kuigi levinud. Vaatamata sunduslikele paberikogumise aktsioonidele.

kass27 ütles ...

Mina nähvasin siin loo lapselikkuse pihta. Olin ise ka pioneer ühes Mustamäe suurkoolis, kuid õnneks meil ei aetud taga ühtegi 100%-list kuulumist. Vast alles keskkoolis tegime oma klassiga ajalugu ning hakkasime kõik komnoorteks :D See oli pigem meiepoolne irooniamaiguline reaktsioon juba silmnähtavalt roiskuva sotsialismi kiituseks. Mis toimus koolis pärast minu lahkumist (lõputunnistuse saamise tõttu), ma tõesti ei tea. TPI-s õppides adusime juba esimesel kursusel, et Brežnevi valitsusel pikka iga enam pole. Teravkeelsed õppejõud pildusid igasuguseid vihjeid, kuid samas manitsesid meid madalat profiili hoidma.
Põhja-eestlased olid tänu Soome TV-le väga hästi kursis, mis mujal maailmas toimus ja millises majanduslikus seisus oli NL võrreldes ülejäänud maailmaga. Läänemaailma jaoks oli NL arengumaa, kust sai odavalt tooraineid osta. Võidurelvastumine oligi selleks esile kutsutud, et NL oma viletsa majanduskorraldusega põlvili suruda.
Küllap olid ka meie tolleaja õpetajad Soome Tv poolt nii ajupestud, et häbenesid kommunismijama meile pähe määrida. Kõiki kohustusi täideti pigem sellepärast, et kuskilt ülevalt sajatusi sadama ei hakkaks.