neljapäev, 1. jaanuar 2009

Sõprus

IS 014-6878



Sõprust on nimetatud tiibadeta armastuseks.

Sõprus on kahe samast soost inimese vaheline armastus. Siin on oluline seda eristada seksuaalsest kiindumusest (mis viiks otsejejoones homoseksualismini), mis on tegeliku armastuse (IS 013-6770) osa.

Niisiis on sõprus seksivaba armastus kahe inimese vahel. Peale armastuse omab sõprus veel terve rea tingimusi, alustades usaldusest ja lõpetades vastastikuse abistamisega. Sõber on valmis end teise sõbra heaks ohverdama.

Inimene võib omada paljusid sõpru, kuid sellisel puhul ei tohi rikkuda usalduse printsiipi, mis kehtib samal ajal mõlema sõbra suhtes. See tähendab, et A-l pole mingit moraalset ega faktilist õigust avaldada oma sõbra B usaldatud informatsiooni oma sõbrale C.

Sõprus mehe ja naise vahel peab olema vaid platooniline, kuna üks sõpruse peatingimusi on armastus. Kui erinevast soost inimesed teineteist tõeliselt vajavad ja platooniliselt armastavad, võib erandjuhul rääkida sõprusest. Normaaljuhtudel taandub eri soost inimeste vaheline sõprus sooinstinktile, kus seda ei saa enam pidada sõpruseks, vaid tunnetusarmastuseks.

5 kommentaari:

webxan ütles ...

Sõprus on kaht inimest ühendav lähedane vaimne suhe.

Sõprus võib esineda nii sama soo esindajate kui ka vastassugupoolte vahel. Sõpruse korral puudub valdavalt igasugune seksuaalne alatoon.

Kahte inimest, kelle vahel on sõprus, nimetatakse sõpradeks.

Sõbrad on üksteisega tavaliselt avameelsed ja hoolivad.

Välja otsitud Vikipeedia andmebaasist.

webxan ütles ...

Hetkel (vanuses 17363) kahtlen siiski, kas sõprust saab siiski üksnes läbi vaimsuse defineerida. Siiski puudutab see ka füüsilisi suhteid alates kasvõi abist nt kapi nihutamisel.

See Vikipeedia määratlus ei meeldi mulle vaatamata oma kidakeelsusele mitmeski nüansis.

propsis ütles ...

Peab mainima, et Vikipeedia sõnastus on mõnevõrra selgem ja koherentsem, ehkki asja idee on mõlemal sarnane. Ärme piira siiski sõprust sooga. Füüsilised suhted, nt kapi nihutamine, on siinpuhul loomulikuks tuletiseks vaimsest suhtest.

Sõprusega seondub tihedalt mõiste 'tingimusteta armastus' (kreeka keeles agape). Ausus ja usaldus on kindlasti ka tähtsad sõpruse komponendid. Lisaks, lähedane sõprussuhe on minu meelest saavutatav vaid isikuga, kellega jagatakse sarnaseid väärtushinnanguid, ka mõni ühine huviala ei teeks paha. Eneseohverdus on veidi keerukam teema, mis vääriks eraldi käsitlust.

webxan ütles ...

Jään enda juurde selles, et Vikipeedia määratlus on lombakas. Pole mõtet sellistel lahtiste otstega määratlusil, kui samahästi võime öelda, et on nagu on.

Küll aga võin nõustuda, et üksnes sugu ei saa olla alati piiravaks sõprussuhete tekkimisel. Hilisema umbes 25 aasta jooksul on mul aeg-ajalt olnud päris häid vastassoost sõpru ka. Kuid ma pole samas kindel, et neid sõprusi saaks põhiteksti mõistes suure algustähega kirjutada.

Kui kellelgi on Sõprusest sarnane arusaam nagu mul oli ning kui tal on näiteid sõprusest vastassoost isikuga, oleks sellest ka huvitav lugeda.

webxan ütles ...

Täna loen, et siin viidati Vikipeediale. Vat kui need jutud 1980. aastal kirja said pandud, polnud arvuteid nende tänases mõistes veel olemaski, ammugi siis veel tsiviilelanikkonna kasutuses olev internett.