neljapäev, 1. jaanuar 2009

Tasandid

Idee arendamiseks 820320



Nimetagem tasanditeks erinevaid kõnes (kirjavahetuses jm) esinevaid mõistete lähendusi. Väga sage on nähtus, kui vestluses, olgu see siis suuline või kirjalik, räägib üks inimene aiast, teine aiaaugust. Ühendagem need aia-aiaaugu süsteemid ühtsesse tasandite kategooriasse (A-kat). Niisugusel puhul, kui tegemist pole just mitte mõistukõnega (st mõisteteta, termideta kõnega), räägib üks asjaosaline teisele risti vastu või tema poolt, rääkides tegelikkuses hoopiski teisest asjast. Näiteks on sisuliselt täiesti eri asjad, kas rääkida Malle võluvusest tema iseloomu või karakterit silmas pidades (need on muideks täiesti ise asjad!).

Näitena ei saa tuua karakteri ja puhtusearmastuse võrdlust, kuivõrd selline möödarääkimine käiks juba teise kategooria alla. A-kategooria näitena saame aga tuua Malle kodu. Kui kõnelejad eelnevalt kokku ei lepi (mis sageli just juhtubki), siis võib üks rääkida, et talle meeldib Malle kodu väga, pidades ise sellega silmas asjaolu, et Malle korteri aknad on suunatud lõunasse, samas kui teine kiidab (resp. laidab) seda kodu, lähtudes korteri puhtusest või vaipade rohkusest põrandal.

B-kategooria alla võiks ühendada sellised vestlused, mis (eriti vaidluste puhul) kanduvad ühest tasandist teise. Näiteks rääkides Elu mõttest ei peaks me vastama mõttetuse tasandil (mis oleks lõpptasand), kuna tahtsime rääkida just nimelt mõttest.

Vaidluste puhul võib sageli jälgida taustsüsteemide vahetumist ja on paha, kui vestlejad ei suuda antud tasandiga kaasas käia või, mis veelgi hullem, ei saa vahetusest arugi. Näiteks ütleb Juta Jaanile, et ta ei saa täna välja tulla, kuna on kinni. Homme on tähtis ettekanne. Jaan, tõustes järgmisele tasandile, vastab, et aega tuleb leida... kellel meist siis aega on... Kui sa mind armastad, siis tuled täna minuga kontserdile. Juta vastab, et elu tuleb osata korraldada ja et kontserte tuleb veelgi. Jaan seepeale leiab, et elu ei pea midagi korraldama — kõik tuleb iseenesest.
Juta: Eks ta ole vist saatusega ette määratud.
Jaan: Elul pole üldse mingit mõtet... ja nii edasi.
Vabandatagu see absurdne "kuramaaž", kuid loodetavasti selgitas see pisut, mida mõeldakse B-kategooria möödarääkivuste all.

Järgmine, C-kategooria oleks kahe mõttemaailma väljendite segiajamine. Neid on G. Naan nimetanud vastavalt tunnetuslikuks ja emotsionaalseks mõtlemiseks. Nii näiteks räägib üks asjaosaline, et talle meeldib istuda toas, kus kõik tuled põlevad. Teine asjaosaline samas leiab, et see oleks puhas raiskamine, pidades seejuures silmas neid tonne võipakke, mida kustutatud tulede arvelt saaks toota ja neid tonne kivisütt, mis seetõttu kaevandamata jääks ning neid hektareid maid, mis siis üles kaevandamata jääks. Sellise kahe mõttemaailma vahelised lahkarvamused viivad sagedaste konfliktideni. Gustav Naan märkis muideks täiesti õigesti, et maailma on võimalik ehk ainult siis päästa, kui moest läheb emotsionaalne mõtlemine ning asendub primaarse, tunnetusliku, võiks öelda gnoseoloogilise — (IL märkus) — mõtlemisega.

3 kommentaari:

kass27 ütles ...

Gustav Naan oskas tõesti igale asjale oma kõrge tähenduse anda :)
Ühel loengul tolleaegses TPI-s hakkas ta väga kõrgetel nootidel mõistukõnega esinema. Mina lihtlabase teise kursuse tudengina ei saanud poolest jutust aru. Kui teda lilledaga tänama ja kätt suruma saadeti mind siiski :D

propsis ütles ...

Naani siintoodud märkusega olen nõus. Inimesed lasevad end tõesti liiga palju emotsionaalsel tasandil mõjutada, mis muudab nad manipuleeritavateks nonde tegelaste poolt, kes soovivad võimu ja kontrolli oma eesmärkide saavutamiseks.

Tasanditeooriaga olen ka üldjoontes päri, ehkki oleks ka kena olnud esitada korrektne tasandite süsteem. Selliseid möödarääkimisi esineb pidevalt ja kõikjal. Ehk ongi nende üheks põhjuseks tõik, et üks osapool langeb emotsionaalsele tasandile, samas kui teine püüab ratsionaalne olla. Või ka nii: üks kasutab sisemist tunnetust (intuitsiooni), sellal kui teine vaid loogika või emotsioonidega opereerib. Eraldi tasandid oleksid veel näiteks ka naljatlev ja manipulatiivne.

webxan ütles ...

Hakkame uusi süsteemi ja arendusi siis looma, kui selleks parasjagu õige moment tekib.

Hetkel kätkeb HEIASTUMISED endas siiski vaid reproduktsiooni vanadelt koltunud ja sageli läbi kopeeri tipitud lehtedelt.